Fredrik Westin från Sundvall ligger inte på latsidan när det gäller att ge ut kvalitativa diktsamlingar. Det här är den tredje boken som jag läst av poeten i fråga och den är minst lika intressant som de tidigare böckerna till toner från pianoön och ateisten i skyttegraven.

Det första intryck jag fick efter några sidors läsning i bottenklanger (jo, titeln stavas med ett litet b) var att jag kände mig sorgsen, men på ett fint sätt. Westin diktar om hjärta och smärta där många klicheér lurar bakom hörnen, men som han på ett smidigt sätt undviker med sitt ärliga och sitt helt enkelt vackra språk.

Jag läser början av dikten blir er i bottenklanger:

”jag var den sista människan
hårt träffad av bekvämlighetens bedövningspilar
samlade
alla mina ensamheter
famlade
i det nya sammanhanget

jag blev något annat
jag vågade flyga uppåt
mot ljuset
höjdrädd och
livrädd
att falla tillbaka genom din atmosfär och brinna upp”

När jag läser bottenklanger känns det lite som att läsa en väldigt personlig diktsamling som doftar dagbokskänsla. Westin skriver om förändringar i livet och en djup tacksamhet över nuet ekar ut över sidorna. Han är nog en lyckligt lottad poet – Herr Westin, var mina tankar efter att ha läst ut bottenklanger och jag glädjs uppriktigt åt diktjagets nästintill fridlysta lycka som känns sällsynt i vår grymma värld.

Jag läser vidare och Westin diktar intensivt på sidan 35:

”det här kommer vi inte att minnas som
en smekning av tiden
och
likt ett löv faller jag

visst vet du hur det känns att vakna till vintern
du åldrande kung
du hårdaste vind
tyst
nu
när alla
orden gått i konkurs”

Det är som sagt inte bara frid och fröjd och lyckans blå himmel rakt genom bottenklanger, men det finns en djup tacksamhet till livet och vad det gett poeten som gnistrar bland raderna. Och trots att diktjaget halkar lite hit och dit på livets hala trottoarer, så tycks han halka tillbaka till kärlekens ljus som helar.

bottenklanger är en bok som borde ha släppts på nåt större förlag (om det fanns nån rättvisa i världen), så att Westin kunde få mer uppmärksamhet för sin inspirerande poesi. Jag rekommenderar denna bok varmt till alla lyrikintresserade och den går att beställa från: https://www.vangavan.se/produkt/bottenklanger/