Det har blivit dags att recensera Bengt Bergs senaste diktsamling – “Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet” och så här står det bland annat på baksidan av bokpärmen om innehållet:

”Dikterna i Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet är ett slags dagbokspoesi, nedtecknad under promenader till en sjö, genom landskapet och årstiderna. Det är en poesi av koncentrerade iakttagelser och reflektioner, snabba meddelanden ur stunder av ensamhet och närvaro.”

Att läsa ”Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet” är som att ta en trevlig promenad i lugn och ro med diktjaget förbi fågelsång och smörblommor och vidare genom årstiderna, där vibrationer från nån österländsk filosofi blandas ihop med ett stillsamt språkbruk. Bengt diktar:

”Regnet går förbi med långa kinder
men fåglarna får vara i fred för mig i dag
någon annan får kasta
namnen efter dem som småsten
efter våra lyckliga liv”

Det finns en stor kärlek till naturen i Bengts dikter i ”Varje morgon går jag ner till sjön och fotograferar vattnet”. Ett harmoniskt samspel mellan människa och natur vävs samman, där ett skönt lugn bortom dagens stressa-ihjäl-sig-samhälle känns avlägset. Boken har även en hel del naturfotografier som varvas mellan dikterna och även konstnärliga bilder och porträtt på författaren i fråga.

Jag fortsätter läsa och Bengt diktar vidare:

”Så i en stilla eftermiddag börjar snön dala
allt inramas av en mjuk och kall tystnad
ett himmelskt tillstånd
sänker sig över skolgården
vinter har äntligen kommit
snön faller
cykeldäcken lämnar
evighetslånga ormar efter sig.”

Jodå, nog kan Berg dikta om små och stora ting i livet och framförallt zooma in naturens olika skiftningar, som speglas genom människan i den här boken. Det finns ju många poeter som diktar om naturen, men Bengt gör det på sitt eget lilla sätt och har sin egna röst i diktbruset. Dikterna är rätt rakt på sak, men har ändå ett dekorerat djup signerat Bengt Berg.

Boken avslutas med den omvälvande dikten ”Där du inte längre är”, till minne Claes Andersson som gick bort förra året.

Bengt har även gästat Lördagssoffan nyligen och intervjun med honom kan ni läsa här:

https://nickopoet.wordpress.com/2020/01/18/nickos-lordagssoffa-82-bengt-berg/