Det har blivit dags för den 83:e gästen i Lördagssoffan och denna gång gästas jag av Erica Håkans från Vasa som nyligen debuterade som poet med diktsamlingen ”Skuggviskaren – sånger att ligga vaken till” på Boklund Publishing.

Välkommen till Lördagssoffan Erica! Vad fick dig att öppna ögonen för poesin?

– Till vardags jobbar jag med B2B-marknadsföring och var ursprungligen mest intresserad av att skriva populärvetenskap, något som jag fortfarande funderar över att ta mig an i framtiden.

Tack vare min förmåga att uttrycka mig kort och diverse märkliga tankar som inte ville lämna mig ifred halkade jag in på poesin av en slump. Till slut hade jag så många snuttar små att de blev ett helt verk.

Du har precis debuterat som poet med diktsamlingen Skuggviskaren. Kan du berätta lite om din bok och dela gärna med dig ett par dikter därifrån

– Skuggviskaren består av två i huvudsak fristående delar. Under huvudtiteln behandlar jag kommunikationssvårigheter och maktutövning i relationer. Den andra, kortare delen Sånger att ligga vaken till utforskar gränslandet mellan dröm och verklighet och  behandlar även universella, existentiella frågor om vår plats i universum.

Mitt mål med boken var att skapa en dialog med läsaren, som tyvärr alltid får göra halva jobbet själv. Jag hoppas att det ska finnas en hög igenkänningsfaktor och att jag lyckas beröra snarare än uppröra. Dessutom är min förhoppning att dikterna kan väcka insikter hos läsarna.

kan du se mig

utan att äga

krama utan att krossa

kan du hålla av mig

på riktigt utan att låtsas

kan du avhålla

dig från att segra

och låta mig vinna

förlåta besinna

tankar mognar

med rätt näring och tid

fallfrukten fruktar

att bli liggande för länge

övermogen och jäst

vid skördetidens slut

bör alla kart inte

växa sig vuxna

bara trädet vet

deras hemlighet

Hur lång tid tog boken att skriva?

– I huvudsak kom dikterna till under en period om 2‒3 år, men där finns också sådant som daterar längre tillbaka i tiden.

Vad har du för förväntningar med Skuggviskaren och är du nöjd med slutresultatet?

– Egentligen har jag inga större förväntningar. Jag vet att diktgenren tilltalar en snäv publik. Samtidigt tror jag att den utgör en viktig motpol till den ofta triviala information som vi alla bombarderas med till dagligdags.

Poeter som inspirerat och inspirerar ditt diktande?

– Min största inspiration är det norska bandet a-ha och bandmedlemmarnas musikaliska soloprojekt. I mitt val av musik har jag alltid satt stort pris på välskrivna texter och melodier som kan transportera mig till olika sinneslandskap.

Är det någon speciell skiva som är favorit med a-ha och vad har just det bandet, som inte andra band har?

– Jag gillar alla deras 10 studioalbum, men skulle jag ta bara ett till en öde ö skulle det förmodligen bli tvåan ”Scoundrel Days”. Deras musik gör sig dessutom bäst live. a-ha marknadsfördes som ett pojkband när de debuterade i mitten av 80-talet.

De är i själva verket seriösa musiker och jag kan relatera till den nordiska melankoli som de förmedlar på ett djupare plan. De har till skillnad från många nutida artister skrivit alla sina låtar själv. Dessutom är sångarens röst unik.

Sysslar du själv med musik och textförfattande till låtar förutom själva diktandet?

– Nej tyvärr, men jag är en auditiv person och jag tror att mina texter uppvisar en viss musikalitet.

Kan du berätta lite om det nystartade förlaget Boklund Publishing som din bok är utgiven på?

– Boklund Publishing är ett hybridförlag som delar kostnaderna för utgivningen med författaren. De hjälper vid behov till med lektörstjänster, distribution och marknadsföring.

Jämfört med ett traditionellt förlag ger Boklund Publishing författaren större frihet att forma sin bok både till innehåll och utseende, men med frihet kommer förstås också alltid ett ansvar.

Författarfoto: Camilla Ostberg.