Massa M a s s a är en expressionistisk dynamit i poesiformat och så här skriver författaren Susann om sin bok:

”Massa M a s s a handlar om adhd, om försök till förklaringsmodeller, om föräldraskap och frågor, sorg och maktlöshet, arv och miljö. Om svårigheter med perception och koncentration. Det är en samling dikter som behandlar massa. En massa som successivt löses upp som stoft i rymden. Massa kan vara ett osynligt tillstånd. En maktordning. En vädjan. Här finns förmågan till mödraskap, anarki, samhällskritik och acceleration. Gestaltat mellan rum och minnen.”

Jodå, här går det undan. Dikterna smattrar genom sidorna och till och från känns det som om Susann har skrivit boken med en k-pist istället för med ett tangentbord el. papper & penna. Jag uppskattar verkligen det expressionistiska typsnittet som kammar hem full poäng i denna bok. Dikterna far och flyger över sidorna och bildar en massa som boktiteln även förtäljer. Ett brutalt flow genomsköljer diktsamlingen och jag läser:

”determinerad
kvävebas mot ryggrad
bibliotek eller recept
konstruerar långtidsförvarar i sockerspiraler
fördubbling i replikation”

och jag läser vidare:

”det onomatopoetiska lätet i korp
korpen i korp
solen som blixtrar singlar mellan bokbladens katedrallika klorofyllbyggnad
det perceptionellt fulländade”

Susann avfyrar smattrande lyrik i Massa M a s s a och lyckas blanda allvar med lek på ett innovativt sätt. Det här är genuin poesi som jag  uppskattar väldigt mycket och till och från påminner kraften i boken Beat Generationens verk från 1950-talets Amerika.

Massa M a s s a är en vild, galen och samtidigt en närvarande diktsamling som står högt och prydligt bland favoritböckerna i min bokhylla.

Susann har även gästat Lördagssoffan och intervjun med henne kan ni läsa här:

https://nickopoet.wordpress.com/2018/08/11/poetens-lordagssoffa-20-susann-wilhelmsson/