”Jag ville utmana mig själv i mitt skrivande. Istället för att bara skriva rena texter, så ville jag se om jag kunde fånga min historia utifrån andras bilder. Vad skulle hände i min hjärna när jag fick se en massa bilder? Vilka ord och historier skulle börja ta form?”, skriver Jonas Pettersson i introduktionen till Under radarn, som är en spännande diktsamling där dikterna smälter samman med fotografierna.

Fungerar det då? Jo, det vill jag säga. Fotografen Pelle Blohm vet tydligen vad han sysslar med bakom kameran och de stämningsfulla landskaps och stadsbilderna passar som handen till handsken till Jonas poesi.

Dikterna i Under radarna känns ärliga och jag blir rörd av att läsa flera av dem. Det är som om jag kan höra poetens hjärtslag bakom dikterna som vandrar ut i ett dystert landskap av minnen under mäktiga svartvita himlar.

Jonas diktar mycket om svunna tider i Under radarn. Det är mycket hjärta och smärta och jag läser inledelsevis i dikten Skuldtyngden:

”Jag bär en skuld
på dina tunna axlar

regnbågen har tappat all sin färg
svartvita guider til skatterna

vi lärde oss inte tillräckligt
av våra plågsamma misstag”

Det är en längtans vind som blåser genom bokens sidor, där diktjaget ofta är uppklädd i en konversation mellan jag och du. Dikternas struktur har en behaglig rytm och alla dikter har en titel (som blivit allt mer ovanligt i dagens poesiutbud). Under radarn är inget lättsinnig diktsamling, det är snarare tunggung på poesins hav, där vågorna slår emot medvetandets strand med bestående intryck.

Kvalitén på dikterna skiftar lite till och från, men tack vare den närvarnade berättarrösten så blir ändå helhetsresultatet högt genom hela boken. Jonas diktar som bäst i dikter som bland annat Om vi faller. En bit in i dikten skriver han:

”ryckta ur sin kontext, sin själ
vi faller tillsammans

om du lämnas kvar
framför spegelbildens dom”

Och fortsätter han på den här vägen, så kommer han nog komma riktigt långt som poet. Under radarn ger mersmak och jag ser fram emot mer av både Jonas poesi och Pelles fotografier.

Jonas har även besökt Lördagssoffan och intervjun med honom kan du läsa här:

https://nickopoet.wordpress.com/2019/09/14/nickos-lordagssoffa-69-jonas-pettersson/

/Nicko