Välkomna ska ni vara till Lördagssoffan! Idag är det världspremiär för en radiointervju i min poesisoffa med författaren Solveig Rabb från Korsholm.

Solveig debuterade 1983 med boken ”Djur och natur – visor” och har sedan dess skrivit totalt fjorton böcker i olika genrer, varav två diktsamlingar. Hon sammanfattar sin relation till poesi på följande sätt:

– Min känsla för det lyriska tror jag har fötts ur de rytmiska schlagers och väckelsesånger som sjöngs på 40- och 50-talet. I skolan skrev vi minnesverser och skanderade Fänrik Stål utantill. Det verkliga uppvaknandet skedde då jag fick se och höra skådespelerskan May Pihlgren recitera. Orden lästes med stark inlevelse, klingade så vackert, så jag höll andan. Jag var tonåring då, och blev en allt flitigare lånare av diktböcker. Gillade dikter med rytm och rim och det hände att jag sjöng dem.

På 60-talet i Ekenäs seminarium fick vi engång skriva en uppsats utgående från en kort dikt, Då var jag i mitt esse. På Kristihimmelsfärdsdagen 1979 fanns två av mina dikter i Hbl, och jag svävade. ..Nu har jag hundratals haiku- och tankadikter, limerickar och sonetter och många dikter utan rim. En bråkdel utgivna.

Ur poesin får jag min andliga näring. Mina egna dikter handlar ofta om naturen och många har blivit visor i två böcker och på några skivor. Numera skriver jag mest samhällskritiskt utan rim i denna arma värld om händelser som saknar både rim och reson.

 

 

Om ni har ett SoundCloud konto kan ni lyssna på intervjun genom att trycka på play on SoundCloud och har ni inte det, så trycker ni på listen in browser för att lyssna på intervjun med Solveig.

Välkomna tillbaka nästa lördag, då jag har Agneta Enckell på besök i min soffa!

/Nicko