Det lilla Malmöförlaget Vendels Förlag fortsätter att imponera med högklassig poesi.

Nu senast Lisa Gidlöfs senaste bok Intill haren, Inuti haren och i samma veva den intensiva diktsamlingen Förnimmelser av Lina Österman (som är okänd för mig sedan tidigare).

Österman spar då inte på krutet i Förnimmelser, där ett skickligt i dikthantverk går hand i hand med en intensiv ton som sätter min fantasi i brand.

På baksidan av boken läser jag:

”Dikterna i Förnimmelser besjunger mänskligheten, den värld vi skapat och vad vi gör med den. En sång till det förflutna och det som ska komma.”

Det här är en diktsamling jag gillar mycket. Österman känns genuin i sitt diktande och att följa med diktjaget på en resa genom tid och rum där allt kan hända känns både spännande och givande.

Österman diktar:

”Att vara materia och fågeltid förevigad
I briljantblå äppelhet”

Bilderna, djupen och höjderna som Österman frammanar med sin poesi är för det mesta fantastiska. Som läsare av Förnimmelser dras jag in i en våldsamt vacker och magisk värld, där en klar sol stiger upp över ett fascinerande diktlandskap.

Jag läser vidare och Österman fortsätter att dikta en bit in i dikten på sidan 61:

”Men vi fortsätter hugga tid ur berg
Framtidsportar

Ur vilka mirakler kunna inträda”

En annan sak som jag uppskattar mycket med Östermans dikter i Förnimmelser är att de känns så fräscha och levande. Fler gånger går jag tillbaka till dikterna och blir imponerad över hur mycket fantasi poeten i fråga har för sin lyrik. Diktsamlingen känns som just Östermans och ingen annans.

Vendels Förlag har ännu en poet att vara stolt över i sitt utbud av eminenta poeter och jag kan inte göra mycket mer än att ge rediga ovationer för Förnimmelser.

Österman är definitivt en poet som jag kommer läsa mer av i framtiden (och intervjua).