Efter att ha gett ut en bunt diktsamlingar på eget förlag vill jag givetvis skriva så mkt jag kan om andra som sysslar med detta konstsycke. Denna gång har jag läst Livet är den vackraste drömmen som är Gunilla Malms debutdiktsamling som är utgiven på eget förlag.

Det är med värme och poetisk närvaro som Malm skriver om olika rum i livet, där föräldraskap och kärlek är två av huvudingredienserna i diktsamlingen framför mig.

På sidan 27 i Livet är den vackraste drömmen läser jag:

”Allt fint jag samlat
var bara för dig
Minnesbilder, drömsjok,
tankar och ord
Det svåraste som
är det enklaste
och viktigaste”

Det finns någonting rent i Malms dikter. Att känslorna hon skriver om är äkta och dikterna känns på riktigt. Poesin i sig själv är inte så komplicerad i Livet är den vackraste drömmen, men vacker i sin enkelhet. En del av dikterna är från tidigt nittiotal och speglar början av ett föräldraskap och sedan vandrar lyriken vidare på livets stigar genom bokens ca åttio sidor, klätt i romantiskt skimmer.

Jag läser vidare i Livet är den vackraste drömmen och får följa diktjaget från sensommarrymd, barfotastigar och kryllande kryp. Det är uppmuntrande lyrik som både känns personlig och meningsfull och naturen blomstar för fullt i bakgrunden. Det känns som att det ligger en hel del arbete och kärlek till lyriken för att få ihop den helhet som uppenbarar sig i lyriken framför mig..

Livet är den vackraste drömmen skulle ha platsat på ett ”riktigt” förlag om det fanns någon rättvisa i världen just för att den känns så ärlig och äkta, men det vet vi ju alla att det inte finns. Tack och lov finns det modiga själar som Malm som gav ut sin lilla gnistrande pärla till diktsamling på eget förlag.